Reakcia primátora mesta Žilina na odvysielanú reportáž televízie TA 3

02.03.2014 Žilina

Vážení Žilinčania, dovoľujeme si týmto reagovať na reportáž TA3 „v Žiline predali viacero bytov podozrivo lacno ..“ z 25.2.2014.

Pre úplné doplnenie informácie poskytujeme nasledovné fakty:
Pán Ing. Karol Krutek si dňa 22. 08. 2011 podal žiadosť o pridelenie nájomného bytu na Mestský úrad v Žiline – odbor bytový. Dňa 28. 09. 2011 sa konalo zasadnutie Komisie sociálnej, zdravotnej a bytovej pri Mestskom zastupiteľstve v Žiline, kde členovia komisie prerokovali predložené žiadosti o pridelenie nájomného bytu.
Všetky predkladané žiadosti odborom bytovým spĺňali podmienky v zmysle platného VZN č. 11/2007 o spôsobe prideľovania nájomných bytov, preto komisia Uznesením č. 37/2011 odporučila primátorovi mesta Žilina prideliť uvoľnené nájomné byty (link http://www.zilina.sk/userfiles/2011/Komisie/zapisnica_zo_zasadnutia_komisie_socialnej_zdravotnej_a_bytovej_28092011.PDF ).

Pánovi Krutekovi bol pridelený nájomný byt na ulici Platanovej v zmysle čl. 2, ods. 3, písm. a), ktorý hovorí, že primátor mesta na základe výnosu MVa RR SR č. V-1/2006 z 07. 12. 2006 má právo prideliť byt fyzickej osobe, ktorá zabezpečuje spoločenské, ekonomické a sociálne potreby mesta Žilina. Na základe uvedeného bolo dňa 05. 10. 2011 vystavené pridelenie mestského nájomného bytu na pána Ing. Kruteka na dobu neurčitú.
Ing. Krutekovi bol pridelený byt, ktorý nebol obývaný cca 4 roky a nachádzal sa v havarijnom stave.(k čomu je možné doložiť aj fotodokumentáciu). Ing. Krutek preto investoval 28 000 € z vlastných zdrojov na opravy a celkovú rekonštrukciu bytu, ktoré boli nevyhnutné na to, aby sa v ňom dalo bývať. Následne si dňa 02.04.2012 podali manželia Karol a Zuzana Krutekovi podali na správcovskú spoločnosť BYTTERM, a. s. žiadosť o odkúpenie bytu. V tomto prípade má nájomca v zmysle platnej legislatívy prednostné právo na odkúpenie bytu, a teda v prípade podanej žiadosti mesto ako vlastník nemôže byt neodpredať. Odpredaj bytu bol zrealizovaný na základe zmluvy o prevode vlastníctva zo dňa 20. 06. 2012.

Ak sa namieta cena za odpredaj bytu, opäť treba povedať, že takáto cena (teda nie trhová) je stanovená priamo zákonom pri bytoch v bytových domoch, postavený do 31.5.1998. Mesto teda nemohlo postupovať inak a predať byt za trhovú cenu, nakoľko zákon hovorí ako sa stanoví cena v takýchto prípadoch. Toto nie je len prípad hovorcu mesta alebo vedúceho ekonomického odboru ako sa to snažia médiá presadzovať, takto sa postupuje štandardne aj pri tisíckach iných nájomcoch takýchto domov, čo je možné si jednoducho overiť na webovej stránke mesta (medzi zverejňovanými zmluvami). Je to teda normálny zákonný postup a rozhodne nejde o ojedinelú výnimku z ceny len preto, že ide o zamestnanca mesta.

Je zarážajúce, že takáto reportáž vznikne až s odstupom niekoľkých rokov. Ešte úsmevnejšie je, keď redaktor v úvode reportáže hovorí o tom, že „sa im podarilo zistiť“ (napriek tomu, že zmluva bola už od jej uzavretia dostupná na internete komukoľvek, teda 2 roky), čo evokuje, že to zistil len nedávno, a následne v tej istej reportáži používa dokrútku k tejto „kauze“ z roku 2012. Áno, táto „kauza“ už bola prepieraná v roku 2012, takže ide len o primitívnu recykláciu už použitého materiálu. Doteraz sme boli názoru, že TA3, profilujúca sa ako prestížna spravodajská televízia bez snahy o „bulvár“ je televíziou profesionálnou. Asi je čas tento názor zmeniť.

Nakoniec – asi sa dalo počítať s tým, že tí, ktorým sme stúpili na otlak v decembri 2013 podaním trestného oznámenia za podvodné nakladanie s mestskými bytmi, sa budú chcieť pomstiť a škodiť slušným ľuďom práve takýmto spôsobom.

Ing. Igor Choma
primátor mesta Žilina
 

Vyberte región